Πίτα κουρού με μανιτάρια, πράσο, ανθότυρο (έτοιμο φύλλο)

Χρόνος:
20' (προετοιμασία) - 50΄ (ψήσιμο)
Μερίδες:
6-8 κομμάτια
Υλικά:

Έτοιμο φύλλο ζύμης κουρού (μία συσκευασία με δύο φύλλα)

250γρ. Μανιτάρια (λευκά ή καφέ)

250γρ Πράσο ψιλοκομμένο (υπολογίστε 2 πράσα)

200γρ. Ανθότυρο

50γρ. Πεκορίνο (τριμμένο)

Άνηθος (μισό ματσάκι)

Φρέσκο κρεμμυδάκι

1/3 φλιτζάνι τσαγιού Ελαιόλαδο

Παπαρουνόσπορος

Πιπέρι

Αλάτι

Η ζύμη κουρού προσφέρεται για τόσες παρασκευές και είναι από τις αγαπημένες μου, οπότε σκέφτηκα να τη γεμίσω μ’ έναν αγαπημένο μου συνδυασμό, τα μανιτάρια και το πράσο, που τα χρησιμοποιώ συχνά μαζί με ζυμαρικά. Ως προς το τυρί, επέλεξα ανθότυρο για μία πιο ελαφριά και με μειωμένο αλάτι συνταγή αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φέτα ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σας. Επίσης, το λίγο πεκορίνο δένει στο ψήσιμο τη γέμιση και δίνει και έναν τόνο έντασης αλλά και συγκρατημένης αλμυρής γεύσης, γι’ αυτό και θεωρώ ότι το πρόσθετο αλάτι είναι καθαρά προαιρετικό.

Η εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και το πράσο και τα σωτάρουμε, κρατώντας λίγο από το ελαιόλαδο, αρχικά σε δυνατή φωτιά για 2-3′ και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζουμε για άλλα 10′ λεπτά περίπου. Από μπαχαρικά χρησιμοποιούμε μόνο μαύρο πιπέρι ή ένα mix πιπεριών. Μας ενδιαφέρει να βγάλουν τα πράσα τα υγρά τους και φυσικά να έχουν μαλακώσει τα μανιτάρια. Τότε προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το ανθότυρο και ανακατεύουμε χαμηλώνοντας λίγο ακόμη τη φωτιά.

Tip: μπορείτε σ’ αυτό το σημείο να προσθέσετε λίγο γάλα ή κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι για να διευκολύνετε το ανθότυρο να διαλυθεί και να αποκτήσει η γέμιση ελαφρώς κρεμώδη υφή.

Έχοντας πλέον έτοιμη τη γέμιση την αφήνουμε σ’ ένα μπωλ έως ότου έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία.

Επιλέγουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος στο οποίο απλώνουμε ελαιόλαδο μ’ ένα πινέλο ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο ζύμης εφαρμόζοντας καλά στα άκρα του ταψιού, το τρυπάμε μ’ ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το τριμμένο πεκορίνο. Προσθέτουμε τη γέμιση και την υπόλοιπη ποσότητα από το πεκορίνο. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και γυρίζουμε τις άκρες των δύο φύλλων σε όλες τις πλευρές προς τα μέσα για να “σφραγιστεί” η πίτα μας. Αλείφουμε με ελαιόλαδο (ή αν θέλετε μ’ ένα χτυπημένο αυγό) την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.

Tip: είναι πολύ πιθανό η γέμιση όσο “ξεκουράζεται” στο μπωλ να βγάλει υγρά. Σε αυτή την περίπτωση στραγγίζετε πιέζοντας ελαφρά με το χέρι σας ή μια σπάτουλα. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 50′ περίπου. Τα τελευταία 10′ ψησίματος, κατεβάζετε το ταψί στην τελευταία σχάρα για να ψηθεί καλά η βάση.

 

 

5 Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε περισσότερα