Φιλέτο τσιπούρας με ψητό φινόκιο και αρωματική σάλτσα λεμονιού-εστραγκόν (με ένα σκεύος)

Χρόνος:
30 λεπτά
Μερίδες:
1
Υλικά:

Δύο φιλέτα τσιπούρας (έτοιμα από το supermarket ή το ιχθυοπωλείο)

Μισό φινόκιο

3-4 ραπανάκια

200ml φυτική κρέμα για μαγειρική

Χυμός από μισό λεμόνι

Eστραγκόν

Ροζ πιπέρι

1 κ.σ. Ελαιόλαδο

Αλάτι (προαιρετικά)

Aυτό το πιάτο χρειάζεται ένα αντικολλητικό τηγάνι και 30′ περίπου και θα σας το αποδείξω αμέσως. Μη σας ξεγελάει η εικόνα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα. Μία διευκρίνιση, οι ποσότητες είναι για ένα πιάτο, όπως αυτό που βλέπετε. Για περισσότερα άτομα μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα των υλικών αναλογικά.

Κόβετε το μισό φινόκιο σε φέτες (κρατήστε τα ανθάκια για τη διακόσμηση αργότερα) και το ψήνετε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο που έχετε απλώσει με χαρτί κουζίνας σε όλη την επιφάνεια, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (6-7 από τα 9). Μόλις αρχίσει να ροδίζει “σβήνετε” με λίγο από τον χυμό του μισού λεμόνιου και αποσύρετε σ’ ένα πιάτο. Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι χωρίς να αλλάξετε τη θερμοκρασία και ψήνετε τα φιλέτα με το δέρμα προς τα κάτω και μέχρι να δείτε ότι ασπρίζει ένα μέρος της σάρκας (περίπου 5′). Τότε τα γυρίζετε και τα ψήνετε για 1-2 λεπτά, αναλόγως, και αποσύρετε από το τηγάνι. Έπειτα ρίχνετε τη φυτική κρέμα, το εστραγκόν και το ροζ πιπέρι χαμηλώνοντας τη φωτιά ώστε να γίνει μέτρια (στο 4 από τα 9). Η κρέμα επειδή είναι φυτική θα αρχίσει να δένει πολύ γρήγορα. Ανακατεύετε με μια ξύλινη σπάτουλα και πριν αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, στύβετε λίγο από τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύετε γρήγορα, κλείνετε τη φωτιά και αποσύρετε το τηγάνι.

Έπειτα σερβίρετε μαζί με ροδέλες από ραπανάκια και τα ανθάκια από το φινόκιο. Αλάτι, προαιρετικά. Στη φωτογραφία τα φιλέτα ξαπλώνουν πάνω σε ένα “στρωματάκι” από οσπριάδα που είχα κάνει την προηγούμενη ημέρα (ακολουθώντας την πολύ εύκολη διαδικασία της συσκευασίας), την οποία ζέστανα με λίγη από τη φυτική κρέμα. Μπορείτε να σερβίρετε το πιάτο χωρίς κάτι αντίστοιχο ή με πουρέ, ρύζι, τον αρακά με ψιλοκομμένες πατάτες φούρνου και επίσης λεπτές ψητές φέτες παντζαριού (ταιριάζουν με τη σάλτσα). Αυτά. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε και άλλο φιλέτο (λαβράκι, μυλοκόπι, σολομός). Εάν θέλετε να δώσετε περισσότερη ένταση στο ψητό φινόκιο προσθέστε στο σερβίρισμα λίγη κάπαρη.

 

3 Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε περισσότερα