Φιλέτο τόνου με δύο τρόπους: ceviche και tataki

Χρόνος:
20 λεπτά
Μερίδες:
4
Υλικά:

500 γρ. Φιλέτο Τόνου

Χυμός από 1 lime

Χυμός από 1 λεμόνι

Χυμός από 1 πορτοκάλι

1 πιπεριά chili

Λευκό και Μαύρο Σουσάμι

Ο φρέσκος τόνος είναι από τα δημοφιλέστερα ψάρια στον κόσμο τόσο για τη θρεπτική του αξία, όσο και για τη νοστιμιά του. Από τα βασικά υλικά του sushi με την ψαραγορά του Τόκιο να είναι ένα διαφορετικό “χρηματιστήριο” που καθορίζει την τιμή του. Και στο Αιγαίο έχουμε τόνο με αυτόν της Αλοννήσου να ξεχωρίζει για την ποιότητά του.

Εμείς θα ετοιμάσουμε ένα φιλέτο φρέσκου τόνου με δύο τρόπους: ως ceviche, που σημαίνει ότι θα “μαγειρευτεί” στο λεμόνι, όπως έχουμε δείξει και για τον σολομό.

Με ένα φιλέτο 500γρ. μπορείτε να απολαύσετε τον τόνο και με τους δύο τρόπους.

Φιλέτο τόνου ceviche

Στεγνώνουμε το μισό φιλέτο με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες ή σε μικρούς κύβους.

Ψιλοκόβουμε την πιπεριά chili και στύβουμε το λεμόνι, το lime και το πορτοκάλι.

Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε τους χυμούς των εσπεριδοειδών και τη μισή ποσότητα από την πιπεριά (την υπόλοιπη θα τη χρησιμοποιήσουμε για γαρνιτούρα).

Τοποθετούμε τα κομμάτια του τόνου στο μπολ προσέχοντας να σκεπάζονται από τον χυμό και το αφήνουμε στο ψυγείο για 10′.

Αφαιρούμε τον φιλέτο από το μπολ και τον τοποθετούμε σ’ ένα ρηχό πιάτο, προσθέτουμε λίγο από τον χυμό και τα κομματάκια από την υπόλοιπη πιπεριά chili και προαιρετικά πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.

Αριστερά: ceviche / δεξιά: tataki tuna
Τόνος tataki

Η τεχνική “tataki” είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής. Το φιλέτο τόνου ψήνεται όπως είναι τυλιγμένο σε σουσάμι για πολύ λίγο από όλες τις πλευρές του και σερβίρεται αμέσως.

Έτσι, λοιπόν, με το υπόλοιπο φιλέτο, αφού φροντίσουμε να είναι στεγνό και γενικότερα το πάχος του να ξεπερνά το 1εκ. , το βουτάμε σ’ ένα μπωλ με λευκό και μαύρο σουσάμι.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία, μειώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού σε μέτρια προς δυνατή και ψήνουμε το φιλέτο για μισό έως 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Έπειτα το κόβουμε σε λωρίδες (όπως η tagliata).

Με τι συνοδεύουμε

Μια εύκολη sauce με αβοκάντο θα συνοδεύσει ιδανικά το φιλέτο. Ανακατέψτε το αβοκάντο σ’ ένα μπωλ με ελαιόλαδο, χυμό, λεμονιού και lime και (προαιρετικά) πιπεριά chili.

Επίσης μπορείτε να σερβίρετε μαζί με αρωματικό ρύζι αλλά και δύο ακόμη απλές sauce: μαγιονέζα με λίγο χυμό lime και εστραγκόν ή σόγια sauce με σκόνη τζίντζερ και ψιλοκομένο φρέσκο κρεμμύδι.

7 Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε περισσότερα