Η αναδυόμενη αγορά του meatless “meat”

Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τις τάσεις στη δημιουργία νέων προϊόντων αλλά και στην προσπάθεια η παραγωγή τροφίμων να έχει το μικρότερο δυνατό αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, η Beyond Meat ήταν από τις πρώτες εταιρείες που τράβηξαν το ενδιαφέρον μου. Ο λόγος; Η καινοτομία στα προϊόντα τους. Η Beyond Meat δημιουργεί προϊόντα που στην εμφάνισή τους και στη γεύση δεν απέχουν από αντίστοιχα προϊόντα κρέατος (μπιφτέκι, λουκάνικο, κιμάς) αλλά είναι βασισμένα σε φυτικές πρώτες ύλες (γνωστά και ως plant based προϊόντα). Ένα από τα βασικά της προϊόντα είναι πλέον στη διάθεσή μας και στην Ελλάδα από την εταιρεία Foodelco και σας έχω ενδιαφέροντα στοιχεία παρακάτω.

 

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Τι είναι το Beyond Burger που έχει έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα;

Τώρα, λοιπόν, έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα από τα προϊόντα της Beyond Meat, το Beyond Burger, και στην Ελλάδα. Πως δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο μπιφτέκι; Για να απαντηθεί η ερώτηση αν τα burgers πρέπει να προέρχονται μόνο από μοσχάρι ή γενικώς από κρέας. Το κρέας φτιάχνεται από τέσσερα βασικά συστατικά: πρωτεΐνη, λίπος, ιχνοστοιχεία και νερό. Οι δημιουργοί του Beyond Burger βρήκαν αυτά τα συστατικά στο φυτικό βασίλειο και δημιούργησαν μία διαφορετική πρόταση, χωρίς να υπολείπεται σε υφή και γεύση από αυτή του κρέατος.

Επίσης το συγκεκριμένο μπιφτέκι, εκτός του ότι είναι 100% φυτικό, δεν περιέχει soya, γλουτένη και GMO. Επίσης μαθαίνουμε ότι περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και σίδηρο από το μοσχαρίσιο burger και καθόλου χοληστερόλη. Μια διαφορετική διατροφική επιλογή για όλους, είτε είναι καταναλωτές μόνο φυτικών προϊόντων είτε καταναλώνουν κρέας αλλά θέλουν να μειώσουν την ποσότητα του στη διατροφή τους. Υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που αυτή η καινοτομία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον.

Ένα burger φιλικό στο περιβάλλον

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τους ειδικούς της διατροφής και του περιβάλλοντος είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της μαζικής παραγωγής κρέατος και άλλων προϊόντων στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική ρύπανση. H παραγωγή του Beyond Burger σε σύγκριση με εκείνη ενός κλασσικού μοσχαρίσιου burger με βάση έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan απαιτεί πολύ λιγότερο νερό, λιγότερη έκταση γης, λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και λιγότερη ενέργεια. Επομένως ανταποκρίνεται θετικά σε ένα μεγάλο ζητούμενο για την παραγωγική διαδικασία των τροφίμων, που ήδη μας απασχολεί: η μείωση των ρύπων σε συνδυασμό με την αειφορία.

To όραμα των δημιουργών, ο Bill Gates, o Leonardo Di Caprio και άλλοι διάσημοι υποστηρικτές

Το όραμα του δημιουργού της Beyond Meat, του Ethan Brown, είναι να ανοίξει νέους διατροφικούς δρόμους για να τρώμε πιάτα που αγαπάμε, με πρώτη ύλη φιλική στο περιβάλλον. Γι’ αυτό το λόγο η Beyond Meat δαπανά κάθε χρόνο μεγάλα ποσά για έρευνα και ανάπτυξη έχοντας από την αρχή την υποστήριξη ενός fund όπου συμμετείχαν προσωπικότητες, όπως ο Bill Gates, o Leonardo Di Caprio, οι συνιδρυτές του Twitter, Biz Stone και Evan Williams και ο πρώην CEO των McDonald’s, Don Thompson. Επίσης αστέρες του ΝΒΑ, όπως οι Chris Paul και Kyrie Irving, είναι πρεσβευτές του κινήματος GOBEYOND μαζί και με άλλες διασημότητες.

Η απήχηση μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που η Beyond Meat μέσα στον Μάιο του 2019 η εταιρεία σημείωσε άλλη μια επιτυχία, αφού έγινε η πρώτη εταιρεία παραγωγής plant based προϊόντων στον κόσμο, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με ρεκόρ αρχικής δημόσιας προσφοράς από κάθε άλλη εταιρεία από το 2000 και μετά.

Info

Για να μπείτε και εσείς στην κοινότητα της Beyond Meats Community στην Ελλάδα, απλά ακολουθήστε τους στα social media: Instagram και Facebook

0 Shares
Δείτε περισσότερα

Netflix: Σειρές για foodies-Μέρος 1ο

Η μαγειρική και το φαγητό γενικότερα είναι μία από τις βασικές κατηγορίες στο πρόγραμμα της δημοφιλούς πλατφόρμας. Σειρές…