Φυτική Μαγιονέζα με ελαιόλαδο αρωματισμένη με μπαχαρικά (vegan)

Χρόνος:
10 λεπτά
Μερίδες:
8 άτομα
Υλικά:

150 ml Γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη

180ml Ελαιόλαδο

Χυμός από μισό λεμόνι

1 κ.σ. μηλόξυδο

1 1/2 κ.σ. απαλή μουστάρδα

1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1/2 κ.γ. κουρκουμάς

Αλάτι προαιρετικά

Η φυτική μαγιονέζα κερδίζει έδαφος και για όσους ακολουθούν μία vegan διατροφή αλλά και για εκείνους θέλουν να μειώσουν τα λιπαρά χωρίς να χάσουν μία βασική ιδιότητα της μαγιονέζας, που είναι να προσδίδει εξτρά γεύση.

Τα δύο βασικά συστατικά μιας φυτικής μαγιονέζας είναι το γάλα σόγιας και τα έλαια. Στις τυποποιημένες μαγιονέζες υπάρχουν πολλών ειδών φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται. Επίσης στις περισσότερες συνταγές που διάβασα από διάφορους μάγειρες και bloggers για σπιτική συνταγή χρησιμοποιείται κυρίως το ηλιέλαιο ενώ στη δική μας περίπτωση, τη Μεσογειακή, υπάρχει από κάποιους και μία μικρή προσθήκη ελαιολάδου. Το γάλα σόγιας (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) το προτείνουν όλοι για επιτυχημένη υφή και πραγματικά “δουλεύει”. Εμείς εδώ θα κάνουμε μια ανατροπή για το ένα από τα δύο βασικά συστατικά. Τα έλαια για τη συνταγή μου είναι το εξής ένα: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η φυτική μαγιονέζα γίνεται πολύ εύκολα, πολύ γρήγορα και είναι μια ωραία βάση και για άλλες σάλτσες ή σαλάτες. Με την προσθήκη των δύο μπαχαρικών της πάπρικας και του κουρκουμά δίνω μια πιο αρωματική γεύση ενώ όσον αφορά τη μουστάρδα θα μπορούσατε να μειώσετε την ποσότητά της αλλά θα χάσετε από την ένταση.

Η δική μου πρόταση

Χρειαζόμαστε ένα ραβδομπλέντερ και ένα μπολ ή αν την κανάτα μείξης που έχει συνήθως η συσκευασία του.
Ρίχνουμε πρώτα το γάλα σόγιας και όλα τα υπόλοιπα υλικά (χυμό λεμονιού, μηλόξυδο, μουστάρδα, πάπρικα, κουρκουμά) εκτός από το ελαιόλαδο. Ξεκινάμε τη μείξη με το ραβδομπλέντερ προσθέτοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει το μείγμα κρεμώδη υφή, αντίστοιχη με της τυποποιημένης μαγιονέζας.

1 Shares
Δείτε περισσότερα