Καπνιστή Ρέγγα: 5 τρόποι να την απολαύσετε

Η ρέγγα είναι θρεπτική (Ω3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνη D), νόστιμη και έχει βασική θέση στη διατροφή πολλών λαών. Δεν εξαιρείται η χώρα μας, όπου τη χρησιμοποιούμε κυρίως ως μεζέ που συνοδεύει το ούζο ή το τσίπουρό μας. Για τους Σκανδιναβούς και ειδικά τους Δανούς είναι μία καθημερινή επιλογή είτε ως snack είτε ως επιλογή για μεσημεριανό ή δείπνο. Τη σερβίρουν ως «ανοιχτό» sandwich, γνωστό και ως Smørrebrød, όπου τη συνδυάζουν με διάφορα υλικά, όπως πίκλες κρεμμυδιού και αγγουριού, κάπαρη, άνηθο και αρκετούς ακόμη συνδυασμούς. Η ρέγγα στο συγκεκριμένο sandwich χρησιμοποιείται είτε καπνιστή είτε παστή.

Στην Καραϊβική η καπνιστή ρέγγα ψιλοκόβεται, «δροσίζεται» με ντομάτα, τονίζεται γευστικά από φέτες κρεμμυδιού και σερβίρεται ως σαλάτα. Συμμετέχει, επίσης, και σε άλλες παρασκευές και συνταγές.

Στη Μ. Βρετανία και στην Ιρλανδία είναι επίσης δημοφιλής και την προτιμούν και για το πρωινό. Στην Ελλάδα μια εικόνα που έχουμε για τη ρέγγα είναι το ψήσιμο σε φωτιά από εφημερίδες για ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα για τους εργαζόμενους σε οικοδομές, συνεργεία, εργοστάσια ή σε αγροτικές εργασίες.

Ψητή ή κονσέρβα

Η περίπτωση της κονσέρβας είναι πιο απλή αφού δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα επιπλέον με το ψάρι. Τα φιλέτα καπνιστής ρέγγας κονσερβοποιούνται σε φυτικό λάδι και είναι έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσετε με τρόπους που θα δούμε παρακάτω. Ένα θετικό της κονσέρβας, εκτός της μεγάλης διάρκειας, είναι ότι η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι πολύ χαμηλή.

Το ψήσιμο είναι μια απλή διαδικασία και φυσικά το γευστικό αποτέλεσμα διαφορετικό.
Χρειάζεστε μία ολόκληρη καπνιστή ρέγγα, μια πιρούνα ή κάτι αντίστοιχο ώστε να μπορεί το χέρι σας να είναι μακριά από τη φλόγα, λίγο βαμβάκι, οινόπνευμα και λεμόνι. Καρφώνετε το ψάρι στο μέσο ώστε να είναι σταθερό και, αφού ανάψετε το ποτισμένο με οινόπνευμα βαμβάκι, το ψήνετε μέχρι να καεί το δέρμα του. Αφαιρείτε τη ραχοκοκαλιά και έχετε δύο φιλέτα ψητής ρέγγας. Λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα.

Πως την απολαμβάνουμε;

Σάντουιτς: ανοιχτό σάντουιτς ή αμφίψωμο. Επιλέξτε χωριάτικο ψωμί με προζύμι ή ένα αφράτο ψωμάκι και συνδυάστε με υλικά όπως, κρεμμύδι, κάπαρη, ελιές, πίκλες αγγουριού αλλά και άλλα τουρσιά, παντσάρι, καρότο, ραπάνακι, άνηθο, μαϊντανό. Επιστρατεύστε τη φαντασία σας.

Μεζές: τέλειος μεζές για ούζο-τσίπουρο με κρεμμυδάκι φρέσκο, λάχανο τουρσί, μαζί με βραστή πατάτα ή πατάτα φούρνου, πάνω σε φάβα, με “μπακάλικες” πιπεριές αλλά και ως Dip με μαγιονέζα, άνηθο και κάπαρη.

Σαλάτα: μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πράσινες σαλάτες σε συνδυασμό και με τα παραπάνω υλικά για ένα γεύμα ελαφρύ αλλά πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα. Επίσης είναι νόστιμη επιλογή και για την πατατοσαλάτα και ταιριάζει και με το βραστό αυγό εάν το χρησιμοποιείτε. Με το αυγό μπορεί να συνδυαστεί και σε ομελέτα.

 

Ζυμαρικά – Ρύζι: μπορεί να αντικαταστήσει τον σολομό ή τον τόνο σε πιάτα ζυμαρικών με ή χωρίς κόκκινη σάλτσα. Ταιριάζει και με λεμονάτες σάλτσες, όπως η Gremolata, αλλά μπορεί να συνδυαστεί και με δροσερά υλικά σε μία κρύα μακαρονοσαλάτα. Το ίδιο ισχύει και για το ρύζι. Το προτείνω ιδιαίτερα για πιλάφι.

Όσπρια: άλλο ένα ιδανικό “ζευγάρωμα” γεύσεων. Ταιριάζει είτε ως συνοδευτικό με όλα τα όσπρια σούπα είτε και μέρος ενός πιάτου που τα χρησιμοποιείται με άλλο τρόπο, όπως τα φασόλια πιάζ, τα λεμονάτα ρεβύθια, οι γίγαντες φούρνου.


Tips:

Επιλέξτε να ψήσετε τη ρέγγα σε εξωτερικό χώρο λόγω της έντονης οσμής από το ψήσιμο.
Μπορείτε να τοποθετήσετε το βαμβάκι και να το ανάψετε πάνω σε πυρίμαχη επιφάνεια (π.χ. ένα πυρίμαχο σκεύος για φούρνο) ή και σε ένα ταψάκι αλουμινίου μίας χρήσεως. Δε συνιστώ σε γκαζάκι ή εστία υγραερίου γιατί τα υγρά που θα χαθούν κατά το ψήσιμο θα λερώσουν την επιφάνεια της εστίας.

Εάν η ρέγγα είναι θηλυκή, όπως θα την ανοίξετε για να αφαιρέσετε το κεντρικό κόκκαλο θα διαπιστώσετε ότι έχει διατηρήσει τα αυγά της. Αφαιρέστε προσεκτικά τα κομμάτια με τα αυγά, τα οποία επίσης μπορείτε να ραντίσετε με ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι. Πρόκειται για λιχουδιά που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

 

 

1 Shares
Δείτε περισσότερα