Συνταγή: Αλευρωμένος γαύρος στο φούρνο με τσίλι

Χρόνος:
30 λεπτά
Μερίδες:
2
Υλικά:

500γρ. γαύρος

2 πιπεριές chili

3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλεύρι

2 κ.γ. εστραγκόν

αλάτι (προαιρετικά)

1/2 λεμόνι σε φέτες

O γαύρος ανήκει στις πιο συνηθισμένες επιλογές από αυτό που ονομάζουμε “ψιλό” ψάρι, οι άλλες είναι η σαρδέλα και η αθερίνα, και συνήθως αφού αλευρωθεί καταλήγει σε μπάνιο με καυτό λάδι στο τηγάνι. Μια χρυσαφένια λεπτή κρούστα τον θωρακίζει κρατώντας τη σάρκα του τρυφερή. Πως θα μπορούσε, ωστόσο, κάποιος να απολαύσει τον γαύρο σε αυτή τη μορφή αποφεύγοντας το τηγάνισμα; Η απάντηση είναι απλή. Με την ίδια διαδικασία αλλά αντί για το τηγάνι καταλήγουμε στον φούρνο.

Η δική μου πρόταση έχει ως εξής:

Σ’ ένα βαθύ πιάτο αναμειγνύουμε το αλεύρι με το εστραγκόν και περνάμε ένα – ένα τα ψάρια τινάζοντας τα για να φύγει το περιττό αλεύρι και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σ’ ένα ταψάκι έχοντας το τοποθετήσει πρώτα χαρτί ψησίματος. Προαιρετικά μπορείτε να ρίξετε αλάτι στα ψάρια πριν τα περάσετε από το αλεύρι. Αφού ραντίσουμε με ελαιόλαδο, ψήνουμε για 15′ στους 200° (αντιστάσεις πάνω-κάτω). Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τις πιπεριές chili και τις προσθέτουμε στο ταψί με τα ψάρια 2-3 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαϊντανό για γαρνίρισμα.

Extra tips
Αντί για το κλασσικό λαδολέμονο που στα ψιλά ψάρια είναι πιθανό να καλύψει τη γεύση μπορείτε να κόψετε ροδέλες λεμονιού, αφαιρώντας ένα μέρος της φλούδας ή κόβοντας κάθετα μέχρι το κέντρο της ροδέλας (όπως κάνουν οι bartenders για τη διακόσμηση των ποτηριών του cocktails). Έτσι μπορείτε απλά να τις χρησιμοποιήσετε ως “πινέλο” αλείφοντας το κάθε  ψαράκι αρωματίζοντας ταυτόχρονα. Το άρωμα του εστραγκόν, η λεπτή κρούστα, η πικάντικη νότα από το chili και η οξύτητα του λεμονιού ενισχύουν χωρίς να σκεπάζουν τη γεύση του δημοφιλούς ψαριού.

Εάν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τριμμένη φρυγανιά και να “περάσετε” από εκεί τα ψαράκια.

 

 

9 Shares
Δείτε περισσότερα