Τι είναι το Stelvin και γιατί αποκτά δυναμική στην διεθνή αγορά κρασιού;

Τα τελευταία χρόνια ένα ενδιαφέρον θέμα στην παγκόσμια αγορά του κρασιού είναι ο τρόπος με τον οποίο πωματίζουμε το μπουκάλι. Η αλήθεια είναι πως η χρήση φελλού είναι ο συνηθέστερος τρόπος καθώς, όπως υποστηρίζεται, επιτρέπει την αργή διείσδυση του οξυγόνου η οποία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παλαίωση και την εξέλιξη ενός κρασιού, ειδικότερα δε των ερυθρών. Άλλωστε, το άνοιγμα ενός παλαιωμένου κρασιού με φελλό και ο έλεγχος της κατάστασης του αλλά και των αρωμάτων που έλαβε αυτός από το κρασί είναι για πολλούς ένα είδος «τελετουργίας», μια πράξη «μυστηριακή».

Γράφει ο Sommelier Κωνσταντίνος Γιάννης (Wine Law)

Τι ακριβώς είναι το Stelvin;

Παρόλο αυτά, τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν βιδωτό πώμα (Stelvin). Πρόκειται για ένα μεταλλικό, συνήθως αλουμινένιο πώμα, το οποίο αναπτύχθηκε με το όνομα Stelcap στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από την Γαλλική εταιρεία La Bouchage Mecanique, υπό την επίβλεψη του Peter Wall, τότε διευθυντή παραγωγής του αυστραλιανού οινοποιείου Yalumba, ενώ η ονομασία Stelvin κατοχυρώθηκε λίγα χρόνια αργότερα από την εταιρεία Pea-Pechiney. Οι υπέρμαχοι του Stelvin προτάσσουν τη δυνατότητα του να μειώνει την οξείδωση του κρασιού, να διατηρεί γευστική σταθερότητα από φιάλη σε φιάλη διατηρώντας τα αρωματικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και τη φρεσκάδα του κρασιού και την απουσία οσμής του φελλού (που προέρχεται από την ασθένεια του φελλού και οφείλεται στη χημική ουσία TCA-τριχλωροανισόλη).

 

.

Το WineLaw αναφέρει παρακάτω μερικά οινοποιεία που προτιμούν το Stelvin και παράλληλα περιγράφουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες ετικέτες σε εύρος τιμών από όλο τον κόσμο.

Η επανάσταση με την ευρεία αποδοχή του Stelvin ήρθε από τις χώρες του Νέου Κόσμου του παγκόσμιου οινικού χάρτη τη δεκαετία του ’70 από σημαντικά οινοποιεία της Αυστραλίας όπως Yalumba και Penfolds. Πλέον το 90% περίπου της παραγωγής της Ν. Ζηλανδίας και 50% της παραγωγής της Αυστραλίας γίνεται με βιδωτό πώμα. Το Villa Maria, το πιο πολυβραβευμένο οινοποιείο της Ν. Ζηλανδίας χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο Stelvin. To Sauvignon Blanc Organic Villa Maria (Marlborough) διακρίνεται για αρώματα πράσινης πιπεριάς, λεμονιού, εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων ενώ μπορεί να διατηρήσει τα πρωτογενή αρώματα του για πολλά χρόνια, το ίδιο και το Pinot Noir Organic Villa Maria (Marlborough) του ίδιου κτήματος με αρώματα βατόμουρου, φραγκοστάφυλου, θυμαριού και δενδρολίβανου. Το Koonunga Hill (77% Shiraz- 23% Cabernet Sauvignon, South Australia) του Penfolds με ρουμπινί χρώμα και αρώματα κόκκινων φρούτων και βοτανικότητας είναι ένα εξαιρετικό ερυθρό κρασί με βιδωτό πώμα. Η χρησιμοποίηση του Stelvin κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και στην αγορά της Χιλής, χαρακτηριστικό το παράδειγμα του οινοποιείου Errazuriz, βραβευμένο ως το καλύτερο οινοποιείο της Χιλής για το 2017, το Chardonnay Wild Ferment  (Casablanca Valley) του κτήματος έχει ωριμάσει 10 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και παρουσιάζει έναν συνδυασμό αρωμάτων από εσπεριδοειδή, τροπικά φρούτα (γκρέιπφρουτ, παπάγια, γκουάβα) και νότες βανίλιας.

Οι παραγωγοί που το χρησιμοποιούν

Στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν βιδωτό πώμα, αρχικά τουλάχιστον για κρασιά που προτείνονται για άμεση κατανάλωση όπως τα κρασιά Μικρός Τρυγητός του Κτήματος Μίγα. Το λευκό είναι ένα ξηρό Chardonnay (Π.Γ.Ε Τύρναβος) με πράσινες αποχρώσεις και αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, το ροζέ είναι ένα ημίξηρο Merlot (Π.Γ.Ε. Τύρναβος) με έντονο χαρακτήρα μικρών κόκκινων φρούτων και το ερυθρό είναι ένα ξηρό Merlot (Π.Γ.Ε. Τύρναβος) με βαθύ πορφυρό χρώμα και έντονη μύτη κόκκινων φρούτων. Ένας ακόμα παραγωγός που μας προσφέρει κρασιά με βιδωτό πώμα για άμεση κατανάλωση είναι ο Πυργάκης τόσο με τη σειρά του Late Harvest όσο και με τη Μαλαγουζιά Πυργάκη (Π.Γ.Ε. Κορινθίας) που διακρίνεται για αρώματα εσπεριδοειδών, ροδάκινου και ανανά αλλά και αισθητή οξύτητα που προσφέρει επιπλέον αίσθηση φρεσκάδας.

Ένας από τους υπέρμαχους του Stelvin στην ελληνική αγορά είναι ο οινοπαραγωγός Γιώργος Σκούρας, ο οποίος  απέδειξε πως τα λευκά κρασιά έχουν εκπληκτική ικανότητα να διατηρηθούν (αλλά και να παλαιώσουν όπως υποστηρίζεται) για πολλά χρόνια κάτω από Stelvin. Το κτήμα Σκούρα άλλωστε ήταν το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα που από το 2002 εμφιάλωσε με Stelvin. Πρόκειται για την πρώτη εμφιάλωση του Dum Vinum Sperum (Chardonnay, Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος), ένα ιδιαίτερα προσεγμένο και κομψό κρασί που ζυμώθηκε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και ωρίμασε για 10 μήνες με τις οινολάσπες του παρουσιάζοντας λαμπερό λεμονί χρώμα με χρυσαφένιες ανταύγειες και αρώματα ανθέων πορτοκαλιάς, ανανά σε συνδυασμό με αίσθηση βουτύρου, γλυκού ξύλου και αμύγδαλου. Μετέπειτα, το 2004 ακολούθησε η πρώτη εμφιάλωση του Viognier Eclectique Spilitsa (Π.Γ.Ε. Αργολίδα), ένα κρασί με χρυσαφένιες ανταύγειες και αρώματα ανθέων πορτοκαλιάς, φλούδας εσπεριδοειδών, ροδάκινου και τροπικών φρούτων σε συνδυασμό με νότες βανίλιας και ξηρών καρπών. Στην Ελλάδα υπήρχε γενικότερα η ιδεοληψία πως ένα κρασί που είναι πωματισμένο με Stelvin είναι ήσσονος ποιότητας, κάτι τέτοιο βεβαίως δεν ισχύει σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία όπου το Stelvin πρωταγωνιστεί, σίγουρα όμως χρειάζεται ακόμα χρόνο για να εδραιωθεί στην αντίληψη τόσο του Έλληνα, όσο και του Ευρωπαίου καταναλωτή.

Οι προτάσεις του Sommelier

Sauvignon Blanc Organic Villa Maria, Marlborough, 2017, 15,90€.Pinot Noir Organic Villa Maria, Marlborough, 2015, 18,10€.Koonuga Hill Penfolds, 77% Shiraz- 23% Cabernet Sauvignon, South Australia, 2016, 15,50€.Chardonnay Wild Ferment, Cassablanca Valley, 2014, 18,60€.
Μικρός Τρυγητός Λευκός, Chardonnay, Π.Γ.Ε. Τύρναβος, 2018, 5,00€.
Μικρός Τρυγητός Ροζέ, Merlot, Π.Γ.Ε. Τύρναβος, 2018, 5,00€.
Μικρός Τρυγητός Ερυθρός, Merlot, Π.Γ.Ε. Τύρναβος, 2017, 5,00€.
Μαλαγουζιά Πυργάκη, Π.Γ.Ε. Κόρινθος, 2018, 10,00€.
Dum Vinum Sperum, Chardonnay, Π.Γ.Ε. Πελλοπόνησος, 2016, 23,50€.
Viognier Eclectique Spilitsa, Π.Γ.Ε.Αργολίδα, 2017, 23,00€.

 

 

0 Shares
Δείτε περισσότερα