Ευκολόπιτα με Μανιτάρια, Πιπεριές, Κολοκυθάκι σε Χωριάτικο φύλλο

Χρόνος:
20' (προετοιμασία) - 35-40΄ (ψήσιμο)
Μερίδες:
8-10 κομμάτια
Υλικά:

1 συσκευασία έτοιμου χωριάτικου φύλλου (συνήθως είναι 600γρ-700γρ)

250γρ. μανιτάρια λευκά ή καφέ

2 μέτρια κολοκυθάκια

1 κόκκινη πιπεριά (για γεμιστά) ή 2 Φλωρίνης

30γρ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. πάπρικα

1/2 κ.γ. κουρκουμά

1 κ.γ. θυμάρι ξερό

1/2 ποτήρι νερό

1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο

αλάτι / πιπέρι (προαιρετικά)

Μία πολύ εύκολη πίτα με έτοιμο χωριάτικο φύλλο (ή χειροποίητο για όσους γνωρίζουν να το κάνουν) και με θρεπτικά και νόστιμα λαχανικά. Το καλό με το χωριάτικο φύλλο είναι ότι έχει πιο χοντρά φύλλα και δεν χρειάζονται πάντα τόσες πολλές στρώσεις, όπως με το φύλλο κρούστας, επομένως είναι ιδανική λύση για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους αλλά θέλουν να ετοιμάσουν κάτι δικό τους και όχι να πάρουν ένα έτοιμο προϊόν ή ένα κατεψυγμένο που απλά θα το “ρίξουν” στον φούρνο. Όπως έχουμε πει για τις πίτες είναι από τις πιο ευέλικτες επιλογές της διατροφής μας, αφού τρώγονται για πρωινό, ως σνακ αλλά και μαζί με σαλάτα ή αυγά ως ολοκληρωμένο γεύμα.

Αυτές τις εύκολες επιλογές για να κάνουμε διαφόρων ειδών πίτες θα τις ονομάσουμε “Ευκολόπιτες”.

Φτιάξε μια Ευκολόπιτα

Ξεκινάμε την προετοιμασία της γέμισης κόβοντας με μικρά κομμάτια τα μανιτάρια, την πιπεριά και τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε σε τηγάνι που είναι ήδη ζεστό με 2 κ.σ. ελαιόλαδο για 2-3′. Έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας, νερό, τα μπαχαρικά και το θυμάρι. Εάν θέλουμε αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί ο πελτές. Μόλις πάρει η σάλτα που έχει διαμορφωθεί μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και συνεχίζουμε για περίπου 10′.

Τα υλικά μας θέλουμε να μην είναι παραμαγειρεμένα σ’ αυτό το σημείο. Χρειαζόμαστε επίσης την υγρασία της σάλτσας για το ψήσιμο που θα ακολουθήσει αλλά όχι μια “νερουλή” γέμιση. Συνεπώς παρακολουθείτε τη διαδικασία ώστε να μαγειρευτούν τα λαχανικά αλλά να μη μαλακώσουν πάρα πολύ.

Στο μεταξύ έχετε προθερμάνει τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 °C ή 200 °C (ανάλογα με τον φούρνο σας). Σ’ ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος τοποθετείτε χαρτί ψησίματος και ανάλογα με το είδος του έτοιμου χωριάτικου φύλλου που έχετε πάρει ακολουθείτε τη διαδικασία που αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος σε ό,τι αφορά το “άπλωμα” των φύλλων. Προσθέτετε τη γέμιση και ψήνετε για 35-40′ (και εδώ καλό είναι να συμβουλευτείτε τις οδηγίες που αφορούν τα έτοιμα φύλλα) μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Εναλλακτικά μπορείτε στο μείγμα να προσθέσετε φέτα, ανθότυρο ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σας, την ώρα που απλώνετε τη γέμιση και όχι κατά το μαγείρεμά της.

 

2 Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε περισσότερα

Λινγκουίνι με χταπόδι και μανιτάρια

Ο συνδυασμός χταποδιού και μανιταριών μπορεί να ακούγεται περίεργος, ωστόσο γευστικά είναι επιτυχημένος, όπως μπόρεσα να ανακαλύψω δημιουργώντας…