Συνταγή: Ceviche Σολομού

Χρόνος:
20 λεπτά
Μερίδες:
4
Υλικά:

400 γρ. Φιλέτο Σολομού χωρίς το δέρμα

Χυμός από 1 lime

Χυμός από 1 λεμόνι

Χυμός από 1 πορτοκάλι

1 πιπεριά chili

Μαύρο Σουσάμι

To ceviche (σεβίτσε) είναι ένας τρόπος μαγειρέματος του ψαριού που βασίζεται στα εσπεριδοειδή. Αποτελεί “εθνικό” πιάτο του Περού αλλά το συναντάμε και σε άλλες χώρες. Σήμερα, βέβαια, αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες τεχνικές της θαλασσινής κουζίνας τόσο για το πως συνδυάζεται η γεύση του ψαριού με τα αρώματα και την οξύτητα των εσπεριδοειδών όσο και για τους τρόπους παρουσίασης των πιάτων με ceviche.
Στην ουσία το ψάρι “μαγειρεύεται” από την οξύτητα του λεμονιού και του lime ενώ μπορούν να προστεθούν και χυμοί άλλων εσπεριδοειδών, όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ. Όσο για το ψάρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ψάρι θέλετε πάντα φιλεταρισμένο. Ο σολομός, ο τόνος, το λαβράκι, η τσιπούρα είναι μερικές συνηθισμένες και νόστιμες επιλογές. Όσο για τα θαλασσινά, συχνά συναντούμε τις γαρίδες που συνιστώ να τις αχνίσετε ή να τις βράσετε για 2-3′ και μετά να τις αφήσετε στους χυμούς για 10′.

Η δική μου συνταγή είναι με φιλέτο σολομού και έχει ως εξής:

Στεγνώνουμε το φιλέτο σολομού με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες ή σε μικρούς κύβους.

Ψιλοκόβουμε την πιπεριά chili και στύβουμε το λεμόνι, το lime και το πορτοκάλι.

Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε τους χυμούς των εσπεριδοειδών και τη μισή ποσότητα από την πιπεριά (την υπόλοιπη θα τη χρησιμοποιήσουμε για γαρνιτούρα).

Τοποθετούμε τα κομμάτια του σολομού στο μπολ προσέχοντας να σκεπάζονται από τον χυμό και το αφήνουμε στο ψυγείο για 15′.

Αφαιρούμε τον σολομό από το μπολ και τον τοποθετούμε σ’ ένα ρηχό πιάτο, προσθέτουμε λίγο από τον χυμό και τα κομματάκια από την υπόλοιπη πιπεριά chili και πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.

Extra Tips

Αν βρείτε ακέρωτα λεμόνια και lime μπορείτε να εμπλουτίσετε το στήσιμο του πιάτου με ξύσμα ενώ σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ψάρι και ο άνηθος ή ο φρέσκος μάραθος ταιριάζει στο γαρνίρισμα.

Το αβοκάντο ταιριάζει με το ceviche καθώς η βουτυράτη υφή του και η γεύση του συμπληρώνουν την οξύτητα και τα αρώματα του ψαριού αλλά και την πικάντικη νότα από το chili. Μπορείτε να το κάνετε κρέμα με λίγο ελαιόλαδο, όπως στο γουακαμόλε, να το κόψετε φέτες ή κύβους.

Δύο άλλοι ιδέες σερβιρίσματος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα χαμηλό ποτήρι (δείτε τη φωτογραφία παρακάτω) και να δημιουργήσετε ένα στρώμα με κρέμα αβοκάντο, τυρί κρέμα με λίγη μαγιονέζα και κύβους σολομού.

 

 

Ο άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το αβοκάντο ως μπολ (δείτε τη φωτογραφία παρακάτω), που θα γεμίσετε με την κρέμα αβοκάντο και πάνω θα τοποθετήσετε το ceviche.

 

 

7 Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε περισσότερα