Είχα υποσχεθεί την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε με τη Ντίνα Νικολάου ότι θα “πειράξω” ένα πιάτο που μαγείρεψε παρουσιάζοντας μας το βιβλίο της για τα νηστίσιμα στο biscotto coffee+. Έτσι στο “Κριθαράκι με παντζάρια” (από το βιβλίο της “Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας”) πρόσθεσα γαρίδες σωτέ με κρασί, ραπανάκια και μία sauce ταχινιού με έντονο άρωμα από μοσχολέμονο (lime).
Πως θα το φτιάξεις;
Για το κριθαράκι, αντιγράφω από το επίσημο site της Ντίνας Νικολάου τη συνταγή.
“Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το ξερό κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω 4 φλιτζάνια (800 ml) νερό και, μόλις πάρει βράση, ρίχνω το κριθαράκι, αλάτι και πιπέρι. Το βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του, μέχρι να μαλακώσει, να φουσκώσει και να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό. Αποσύρω από τη φωτιά. Πολτοποιώ στο μούλτι το ένα παντζάρι και ρίχνω τον πολτό στο κριθαράκι. Ανακατεύω καλά. Κόβω άλλα δύο παντζάρια σε μικρά κυβάκια, τα προσθέτω στη μανέστρα και ανακατεύω. Τέλος, κόβω το τελευταίο παντζάρι σε λεπτές φέτες, τις στρώνω στην περιφέρεια μιας πιατέλας και αδειάζω στο κέντρο της το κριθαράκι, με τα υγρά του”.
Για τις γαρίδες, η διαδικασία είναι απλή είτε με το κέλυφος (τις καθαρίζετε μετά) είτε καθαρισμένες τις σωτάρετε για 2 λεπτά, σβήνετε με το κρασί και περιμένετε άλλο ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και είναι έτοιμες.
Για τη sauce ταχινιού αναμειγνύεται όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ανακατεύετε μ’ ένα κουτάλι έως ότου αποκτήσουν κρεμώδη υφή.