Σουρτούκω: Έτσι φανταζόμαστε το σύγχρονο ελληνικό μεζεδοπωλείο

Σ’ ένα από τα ήσυχα στενά στα Λαδάδικα μας περιμένει ένας νέος χώρος για να «σουρτουκέψουμε» στις γεύσεις. Σίγουρα το όνομα τραβάει την προσοχή αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Από την πρώτη στιγμή εισπράττεις ένα πνεύμα φιλοξενίας και νιώθεις σαν να έχεις ξαναέρθει. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από άνεση και απλότητα με εύστοχους χρωματικούς τόνους να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα στοιχεία του κτιρίου. Θα λέγαμε ότι ως προς τη διακόσμηση ανήκει στα πιο καλαίσθητα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης ξεφεύγοντας από τα κλισέ και έχοντας έναν δικό του χαρακτήρα. 

 

Δημιουργική κουζίνα με προτάσεις για όλους

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της «Σουρτούκω» φαίνεται και στα πιάτα του μενού. Η μεγάλη ποικιλία στα ορεκτικά σε προδιαθέτει για ένα ξεκίνημα με μεζέδες και τσιπουράκι. Οικείες προτάσεις αλλά μ’ ένα δημιουργικό άγγιγμα σε προτρέπουν να απλώσεις πολλά πιάτα στο τραπέζι. Ο λευκός ταραμάς σερβίρεται με μελάνι σουπιάς, τα τυριά σερβίρονται ως μιλφέιγ με τραγανό φύλλο πευκόμελο Χαλκιδικής και ξηρούς καρπούς, το μπουγιουρντί γίνεται στο τηγάνι και έχει επιπλέον Απάκι Κρήτης, στις πατάτες μπορείτε να επιλέξετε baby σωτέ με γαλομυζήθρα Κρήτης και φρέσκα μυρωδικά ή τηγανιτές πατάτες με κασέρι Σοχού. Οι προτάσεις τυριών συνδυάζονται με δημητριακά και μαρμελάδες ή τσάτνεϊ, όπως η Γραβιέρα Κρήτης με δημητριακά και μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή το Λαδοτύρι Μυτιλήνης με τσάτνεϊ τομάτας. Και στα θαλασσινά υπάρχουν αντίστοιχες ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το καπνιστό Σκουμπρί σερβίρετε με σαλάτα από φακές και κρέμα αβοκάντο, το χταπόδι προτείνεται σε δύο εκδοχές, χταποδοκεφτέδες με σάλτσα ταχίνι και lime ή στη σχάρα με σαλάτα πλιγούρι, κρίταμο και τοματίνια γλασέ. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το Πυργάκι Μανιταριών, με μαριναρισμένα τρυφερά μανιτάρια, γαλοτύρι, λάδι βασιλικού και φρέσκο θυμάρι. 

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο υπόλοιπος κατάλογος με επιλεγμένες σαλάτες που έχουν ελκυστικούς συνδυασμούς λαχανικών, τυριών, φρούτων, παξιμαδιών και αντίστοιχα ντρέσινγκ. Για παράδειγμα η σαλάτα «Σουρτούκω» είναι μία μεσκλάν με καρότο, κρασοτύρι Πάρου, κοτόπουλο, φυστίκι Αιγίνης, κρουτόν από κουλούρι Θεσσαλονίκης και ντρέσινγκ πορτοκαλιού, στην κλασσική Χωριάτικη προστίθεται κρίταμο και παξιμάδια χαρουπιού, ενδιαφέρουσα πρόταση είναι και η Εξωτερική, μία μεσκλάν με ανανά, ξερό σύκο, παστέλι φουντουκιού, τοματίνια, μαύρο σουσάμι και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών.

Τα κυρίως πιάτα χωρίζονται σε επιλογές θαλασσινών και κρεατικών. Στα θαλασσινά, το «ψιλό» ψάρι έχει την τιμήτική του με γαύρο φιλέτο στο τηγάνι με sauce γιαουρτιού και σαρδέλα σχάρας με λαδολέμονο μαϊντανού. Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης δύο προτάσεις με γαρίδες, σαγανάκι ή σχάρας με κρέμα παντζαριού. Το θράψαλο σερβίρεται ψημένο στη σχάρα με τυριά και φρέσκα μυρωδικά ενώ ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το Ριζότο με μελάνι σουπιάς, καραμελωμένη σουπιά, γλυκάνισο και παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης.

Στα κρεατικά οι επιλογές είναι επίσης δημοφιλείς. Ο γύρος είναι χειροποίητος από μπριζόλα λαιμού και πίτες στη σχάρα, το λουκάνικο είναι Τζουμαγιάς και σερβίρεται με ψητά λαχανικά στη σχάρα, τα μπιφτέκια είναι μοσχαρίσια και σερβίρονται πάνω σε μπαγκέτα με σάλτσα τομάτας και sauce γιαουρτιού, το κοτόπουλο το απολαμβάνεται είτε ως τηγανιά με σόγια, μελίχλωρο τυρί Λήμνου και σουσάμι είτε κομμένο ταλιάτα με σαλάτα πλιγούρι και sauce αβοκάντο. Η πανσέτα είναι φούρνου, περνάει λίγο από τη σχάρα και σερβίρεται με πουρέ καρότου και ψητά λαχανικά. Τέλος για τους λάτρεις των steaks, προτείνουμε μια μοσχαρίσια Τ-bone με κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, καραμελωμένα τοματίνια και λάδι τρούφας.

Για τους vegans υπάρχουν επίσης ειδικές προτάσεις ενώ οι τιμές των κρασιών είναι εξαιρετικές και μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας συνοδεύοντάς το με εμφιαλωμένο κρασί.

Αν το «στοίχημα» για ένα νέο εστιατόριο είναι όχι απλώς να το επισκεφθείτε αλλά να το ξαναπροτιμήσετε και να το συστήσετε σε φίλους, είμαστε σίγουροι ότι η «Σουρτούκω» θα το κερδίσει.

0 Shares
Δείτε περισσότερα