Γαστρονομικές ιστορίες: Μια διαφορετική Napolitaine

Η μαγειρική είναι μια πράξη ευγένειας. Όσοι μαγειρεύουμε θέλουμε να μοιραστούμε και αυτό μας κάνει λιγότερο εγωιστές. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μάγειρες που έχουν αυτή την επιθυμία δε χάνουν ποτέ. Η ιστορία που ακολουθεί έχει όλα αυτά τα στοιχεία και επιπρόσθετα εκπλήξεις και ανατροπές.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Cover photo: jéshoots

Μετά από μία συνάντηση στο café του Makedonia Palace περνάω από το Salonica Restaurant & Bar για να χαιρετήσω τον manager του εστιατορίου Γεράσιμο Θυμνιό και την ομάδα της κουζίνας που έχει “μαέστρο”, τον Σωτήρη Ευαγγέλου. Με τους ανθρώπους του Salonica Restaurant & Bar αλλά και με άλλα στελέχη του ξενοδοχείου συναντηθήκαμε φέτος αρκετές φορές για να παρουσιάσουμε τη δουλειά τους και τις γευστικές εμπειρίες που προτείνουν. Πρόκειται για μία δεμένη ομάδα και όποτε βρίσκομαι εκεί νιώθω σε απόλυτα φιλικό περιβάλλον. Σε τέτοιες περιπτώσεις δε θέλω να αποσπώ τους ανθρώπους από μια ομολογουμένως λεπτή δουλειά, όπως η μαγειρική, το service και ο συντονισμός των δύο. Στην κουζίνα, βρισκόταν εκείνη την ώρα ο chef Δημήτρης Τζιοβάρας με τον οποίο έχω επικοινωνία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχω δει αρκετά από τα πιάτα που ετοιμάζει. Μάλιστα με είχε επισημάνει σε μία ανάρτησή του στο instagram όσο ήμουν στον χώρο του café και απάντησα ότι θα περάσω να τους χαιρετήσω. Ένας πρόσχαρος άνθρωπος και ενθουσιώδης με τη μαγειρική.
“Θα καθίσεις; Να προσφέρουμε κάτι;” με ρωτάει
“Αν δεν ενοχλώ, θα πιω ένα ποτήρι κρασί, να σας δω λίγο”
“Να ετοιμάσω και κάτι;”
“Ό,τι νομίζεις, έτσι για το κρασί, μη μπαίνεις σε κόπο, Δημήτρη;”

Υποθέτω ότι και εσείς στη θέση μου θα περιμένατε ένα μικρό πιάτο με τυριά, κάποιο αλλαντικό. Μέχρι να περάσει στιγμιαία αυτή η σκέψη από το μυαλό μου και να αφήσω την επιλογή του κρασιού στον Γεράσιμο, ακούω…
“Κώστα…(γυρίζω προς το μέρος της κουζίνας) να φτιάξω μια μακαρονάδα;”. Ο Δημήτρης με το ζεστό του χαμόγελο έκανε με τέτοιον τρόπο την ερώτηση που δε θα μπορούσα να αρνηθώ. Ήταν νωρίς το απόγευμα και δεν είχα δειπνήσει αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, ειδικά όταν πρόκειται για ζυμαρικά, πόσο μάλλον όταν ένας επαγγελματίας θέλει να μοιραστεί ένα πιάτο του μαζί σου.
Κάθισα σ’ ένα τραπέζι και σε λίγο ο Γεράσιμος, που διευθύνει τη λειτουργία του εστιατορίου και είναι ο συνεκτικός δεσμός κουζίνας και σαλονιού, μου έφερε ένα ποτήρι κρασί. “Ετοιμάζει μια Napolitaine ο Δημήτρης, οπότε προτείνω Ακακίες Κυρ-Γιάννη Ροζέ Αφρώδη”. Το συγκεκριμένο κρασί είναι πολύ καλή επιλογή αλλά μπήκα σε σκέψεις, γιατί δεν πρότεινε το αντίστοιχο ξηρό. Φυσικά έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές του γιατί έχουμε συζητήσει κατ’ ιδίαν το πως εξελίσσει τις γνώσεις του και στο κρασί αλλά και για την επαγγελματική του εμπειρία στην Ιταλία, και δη στο Μιλάνο. Θεώρησα ανατρεπτική την επιλογή.

Σε λίγο η Napolitaine έφθασε στο τραπέζι με μια κόκκινη σάλτσα μεστή και με εκείνο το άρωμα της φρέσκιας τομάτας, που είχε αιχμαλωτιστεί σε ένα λοφάκι από σπαγγέτι. Υπήρχε, όμως, μπροστά μου, μία ακόμη ανατροπή. Στην κορυφή του “λόφου” μία γαρίδα ταρτάρ. Δοκίμασα μόνο τα ζυμαρικά, έπειτα λίγο από τη γαρίδα και στη συνέχεια ανακάτεψα το ταρτάρ μέσα στο σπαγγέτι. Απλότητα και φαντασία. Ένας συνδυασμός που πάντα με συναρπάζει.

 

Επίσης, το αφρώδες ροζέ ταίριαζε γευστικά εξ αιτίας του θαλασσινού και του τρόπου που σερβιρίστηκε. Δεν ήταν μία γαριδομακαρονάδα ήταν ένας άλλος τρόπος να συνδεθούν αρμονικά δύο πιάτα και δύο διαφορετικές γεύσεις. Θα το έλεγα fusion. Με την προσθήκη δε του κρασιού η γευστική έκπληξη διαστέλλεται.

Η απλότητα ενός πιάτου ζυμαρικών δε σημαίνει και ευκολία. Το αντίθετο, μαγειρεύοντας με δύο – τρία υλικά μπορείς εύκολα να εκτεθείς. Η διαδικασία ενός θαλασσινού ταρτάρ ή ceviche είναι εξ ίσου απλή αλλά αν υπάρξει κακός συγχρονισμός το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο.

Ευχαριστώ τον Δημήτρη και τον Γεράσιμο για ένα ανατρεπτικό γεύμα, απόρροια της ευγένειάς τους και – για μια ακόμη φορά – τους μάγειρες και το service του Salonica Restaurant & Bar που σε κάνουν να νιώθεις άνετα σ’ έναν χώρο υψηλών απαιτήσεων.

*Το Salonica Restaurant & Bar βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου Makedonia Palace

 

 

59 Shares
Δείτε περισσότερα